Rakyat M4rah, buat keputusan ”Flip Flop” – Salleh

KOTA KINABALU: Seorang bek4s menteri persekutuan berkata, kemarahan rakyat secara amnya berpunc4 daripada keputusan “flip flop” kerajaan dalam menangani kr1sis peningkatan kes Covid-19.

Salled Said Keruak, menyarankan kerajaan menyediakan pelan k0munikasi dalam membuat sebarang keputusan bagi mengelakkan kekel1ruan dalam kalangan rakyat, yang hanya akan menghilangkan kep3rcayaan mereka terhadap keberkesanannya.

Beliau merujuk kepada situasi rakyat yang mula mempersoalkan keberkesanan pelaksanaan per1ntah kawalan pergerakan (PKP) 3.0 pada Khamis lalu.

“Pihak yang bertanggungjawab haruslah tidak terburu-buru dan gop0h dalam membuat sebarang keputusan selain tidak tunduk dengan desakan mana-mana pihak,” katanya, dengan menambah ketegasan adalah kunci untuk mengembalikan keyakinan rakyat.

Beliau berkata, kaedah masa kini yang sekadar tertumpu pada pengumuman, kenyataan dan grafik dilihat mengel1rukan dan tidak berkes4n.

Pada 4 Mei, kerajaan mengumumkan PKP 3.0 diku4tkuas4kan di enam daerah di Selangor iaitu Hulu Langat, Petaling, Gombak, Klang, Kuala Langat dan Sepang mulai 6 Mei.

Sehari kemudian, kerajaan turut mengumumkan PKP dikuatkuasakan di Kuala Lumpur bermula 7 Mei.

 

Salleh berkata, segala keputusan yang diambil perlu difikirkan sedalam-dalamnya dengan mengambil kira semua faktor termasuk data yang sah1h.

“Pihak yang bertanggungjawab haruslah tidak terbur.u-bur.u dan gop0h dalam membuat sebarang keputusan selain tidak tunduk dengan des4kan mana-mana pihak,” katanya, dengan menambah ketegasan adalah kunci untuk mengembalikan keyakinan rakyat.

Beliau berkata, kaedah masa kini yang sekadar tertumpu pada pengumuman, kenyataan dan grafik dilihat mengel1rukan dan tidak berkesan.

Pada 4 Mei, kerajaan mengumumkan PKP 3.0 dikuatkuasakan di enam daerah di Selangor iaitu Hulu Langat, Petaling, Gombak, Klang, Kuala Langat dan Sepang mulai 6 Mei.

Sehari kemudian, kerajaan turut mengumumkan PKP dikuatkuasakan di Kuala Lumpur bermula 7 Mei.

Salleh berkata, segala keputusan yang diambil perlu difikirkan sedalam-dalamnya dengan mengambil kira semua faktor termasuk data yang sahih. – FMT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*