(Kisah Kejayaan) Raih RM164,000 hasil tanam ser4i semus1m

Abdul Rahman menggalakkan penduduk menyertai Projek Tanaman Serai bagi menjana pendapatan penduduk kampung.

BALING- Projek Tanaman Serai melalui Program Rakan Strategik Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) melibatkan keluasan 7.7 hektar di daerah ini mampu meraih hasil sebanyak 82 tan metrik dengan nilai mencecah RM164,00o semusim.

Timbalan Menteri I, Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad berkata, projek membabitkan lapan peserta dari Kampung Charuk Bakung seluas 3.44 hektar, Kampung Baru seluas 1.72 hektar, Kampung Seberang (o.86 hektar) dan Kampung Weng Dalam (1.72 hektar) mampu meningkatkan pembangunan s0sioekonomi penduduk.

Menurutnya, program itu adalah in1siatif baharu KPLB melalui kerjasama 14 rakan strat3gik termasuk syarikat korp0rat dan swasta serta pelaksanaan agensi bawah KPLB.

“Antaranya, Tenaga Nasi0nal Berhad (TNB) dan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA). Kerjasama ini turut dibangunkan di Pulau Langkawi, Wilayah Sabah dan Wilayah Sarawak bertujuan meningkatkan t4raf hidup masyarakat di luar bandar.

“Saya melihat ia usaha yang sangat membantu masyarakat luar bandar kerana mudah untuk dius4hakan dan tidak perlu penj4gaan rapi seperti tanaman fertigasi lain, cont0hnya cili dan sebagainya.

“Selain itu, serai sentiasa mendapat permint4an tinggi dalam pasaran yang membawa hasil agak baik kerana harga jualan mencecah lebih kurang RM2 sekil0gram,” katanya ketika meninjau ladang serai di Kampung Wang Dalam di sini pada Khamis.

Abdul Rahman berkata, usaha itu boleh diperluaskan lagi di kawasan tanah terbiar di seluruh negara bagi menj4na pendapatan, sekali gus mer4ncakkan ek0nomi penduduk setempat.

Fokus

Menurutnya, KPLB berusaha memb4ntu masyarakat luar bandar, khususnya dari segi ekon0mi, pendidikan dan kemasyarakatan, antaranya penubuhan Maktab Rendah Sains Mara, UniKL, German-Malaysian Institute serta pelbagai institusi pendidikan, selain memf0kuskan pelbagai aktiviti kemasy4rakatan dan ek0nomi penduduk.

Sementara itu, Ketua Projek Penanaman Serai, Mohd Hassan Aziz berkata, penanaman serai bermula 0ktober 2020 melibatkan dua peserta dari Kampung Weng Dalam, manakala enam lagi peserta dari tiga kawasan lain berada dalam Kampung Dalam Wang.

“Kami menjangkakan hasil dapat ditu4i tahun ini. Ia akan dipasarkan di sekitar daerah ini dan bersedia untuk dipasarkan ke tempat lain mengikut permintaan,” katanya.

Bagi pen0reh getah, Mohd Hanafi Md Zaik, 39, projek berkenaan memberi imp4k besar dalam kehidupannya.

“Sebelum ini saya hanya memperoleh pendapatan tidak menentu sekitar RM500 sebulan tetapi kini b0leh mencec4h RM7,000 semusim sekiranya serai mencapai temp0h matang dan boleh diju4l,” jelasnya.

Bekas tent3ra, Ratna Timour Talif, 47, pula berkata, kebun serai yang diusahakan bersama adik dan bapa melibatkan 80,000 pokok serai dan mampu menjana pend4patan sehingga RM20,000 pada 0gos.

Dalam perkembangan berlainan, Abdul Rahman turut melawat Projek Bengkel J4hitan Pusat Kegiatan Masyarakat (Kemas) Baling.

Mohd Hanafi, Mohd Hassan dan Ratna Timour

Peserta bengkel jahit, Noriza 0sman, 44, meluahkan rasa syukur kerana terpilih menyertai projek berkenaan yang mampu membantu menjana pendapatan keluarga.

Bekas pekerja kilang, Che Norashikin Che Anuar, 20, pula berkata, pandemik C0v1d-19 menyebabkan dia hilang pekerjaan, namun gembira apabila ditawarkan menjadi sebahagian peserta bengkel jahitan Kemas Baling.

“Mula-mula tidak pandai menjahit tetapi setelah dilatih dan diberi kemahiran baharu, alhamdulillah saya dah boleh menjahit bersama peserta lain,” katanya.

Seramai 14 peserta bengkel jahitan diberikan pendedahan dan latihan 0leh syarikat swasta bagi meningkatkan kemahiran, sekali gus menambah peluang pekerjaan kepada penduduk luar bandar.

Sebanyak 18 peralatan mesin termasuk mesin jahit lurus, mesin jahit tepi dan ‘steam press’ telah disumbangkan syarikat Berjaya Corporation Berhad, manakala TNB pula menyumbang dana untuk menaik taraf bengkel jahitan – Sinar Harian

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*