Arw4h ibu dibu.nuh lalu dib4kar dengan Kej4m- Al-Fatihah

Naluri Wan Mahisyamri W Abd Manan sebagai anak sulung, ku.at mengatakan m4yat dengan kes4n terb4kar seluruh b4dan yang ditemukan di tepi Jalan Kuala Terengganu-Kelantan di Kampung Padang Air dekat Tepoh di Kuala Terengganu 17 April lepas adalah ibunya, Che Janiah Jaafar.

Wan Malianal Akmal W Abd Manan, 36, berkata perkara tersebut diluahkan abang sulungnya yang berumur 39 tahun itu kepada ahli keluarga apabila mengetahui tentang penemuan mayat tersebut.

“Ini kerana kerana tempoh penemuan may4t itu hampir sama dengan temp0h masa kehilangan ibu. Telahan abang saya itu lebih ku4t apabila pihak polis menghubungi kami sekeluarga untuk melakukan pengec4man may4t berikutan laporan polis yang kami buat setelah 24 jam ibu tidak pulang ke rumah selepas keluar berjumpa dengan kawannya kira-kira pukul 10 malam pada 16 April lepas,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Unit F0rensik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di Kuala Terengganu hari ini.

Pengecaman m4yat tersebut, katanya dilakukan adik tirinya Siti Nor Nabila Azmi, 24, pada 19 April dan hasil keputusan ujian as1d deoksiribonukleik (DNA) yang dikeluarkan Jumaat lepas mengesahkan m4yat itu adalah Che Janiah yang berusia 55 tahun.

Wan Malianal Akmal berkata beliau tidak menyangka kem4tian ibunya berlaku secara tr4gis, namun tetap reda dan berharap individu yang melakukan perbuatan k3jam itu mendapat hukum4n setimp4l.

Katanya sebelum kejadian, arw4h ibunya sering memuat naik hantaran berkaitan kem4tian di laman s0sial Facebooknya dan tidak menyangka itu antara petanda pem3rgian arw4h.

Jenazah wanita itu dikebum1kan selepas solat Zohor hari ini di Tanah Perkubu..ran Islam Felda Bukit Bading, di Hulu Terengganu.

Pada pagi 17 April lepas, satu m4yat tanpa identiti dengan kesan terb4kar keseluruhan b4dan ditemukan di tepi Jalan Kuala Terengganu-Kelantan di Kampung Padang Air dekat Tepoh oleh pekerja kebersihan.

M4ngsa dikatakan telah dibu..nuh di tempat lain sebelum dibawa ke lokasi pen3muan dan dib4kar.

– Bernama

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*