Ist3ri Wajib Buat 5 Perkara Ini, InsyaAllah Rez3ki Suami Melimp4h Ru4h Makan Tak Habis

Isteri Wajib Buat 5 Perkara Ini, InsyaAllah Rezeki Suami Melimpah Ruah Makan Tak Habis

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang di rahmati Allah..

Peranan seseorang isteri tidak hanya mengatur tempat tinggal serta menj4ga anak sahaja, namun juga mengatur kewangan keluarga. Berapapun n4fkah yang didapatkan su4mi, ist3ri harus bijak mengatur untuk penuhi segala keperluan harian.

Sebagai isteri, ada hal-hal yang dapat dilakukan untuk meningkatkan keberkatan rezeki keluarga yang didapat dari usaha suami.

Tersebut amalan-amalan yang boleh dilakukan oleh si ist3ri untuk menaikkan berk4tan rez3ki yang diperoleh suami agar rez3ki keluarga sentiasa mel1mpah:

1. Berikanlah Beberapa Nafkah dari Suami untuk Orang-tua serta Mertua

Sekecil apa pun atau sedikit apa pun, asingkan beberapa nafkah dari suami untuk orang-tua serta mertua. Meskipun hanya dengan memb3likan beras atau keperluan harian yang lain, sedarilah bahawa aspek itu mampu meningkatkan keberkatan rez3ki yang didapat.

Tutup telinga rapat-rapat serta j4nganlah pedulikan apabila terima sind1ran atau dibanding-bandingkan dengan jumlah yang didapat dari men4ntu lain yang lebih besar, jangan pernah jadikan hal itu pemusnah niat baik kita.

Jauhi juga berpikiran seperti itu, “J4ngankan untuk orang-tua, untuk keluarga sendiri pun tak cukup! ” atau “Orangtua serta mertua saya sudah kaya! ”

2. Selalu Mengingatkan Suami untuk Memberi Nafkah Keluarga dengan Rezeki Halal

Peranan istri yang lain adalah senantiasa mendoakan serta mening4tkan suami supaya memberi n4fkah kepada keluarga dari rezeki yang halal.

Kerana besarnya kepentingan rezeki yang halal demi membentuk sebuah keluarga yang baik dan dirahmati Allah.

3. Menghindari Kehidupan Yang Boros

Masak sendiri dirumah lebih menjimatkan daripada makan di luar atau beli makanan dari luar. Malah isteri juga mampu mengh1ndari keluarga dari amalan bor0s.

Bawakan bekal untuk suami agar tidak perlu makan siang diluar pejabat, juga untuk anak agar mereka tidak makan jajan atau makanan r1ngan.

Semoga ikhtiar berhemat serta merubah lif3style itu dapat menaikkan keb3rkatan rez3ki keluarga.

4. Lakukan Beribadah Bersama

Beribadah serta ketakwaan yang kita kerj4kan bukan sahaja mendapat pahala malah mampu mengeratkan hubu ngan kekeluargaan.

Dorong keluarga untuk melakukan s0lat berjemaah setiap hari, malah adakan acara ib4dah di rumah bersama keluarga seperti berpuasa sunnah Isnin serta Khamis, solat ditengah malam, membaca Al Quran serta yang lain.

5. Jauhi Pertikaian dalam Tempat Tinggal

Pertikaian cuma akan menyalutkan kebencian serta menghilangkan keharmonian rumah tangga.

Isteri haruslah menjadi penyejut dikala suami dalam keadaan stres, bukannya menjadi insan yang menjadi pertikaian yang semakin besar.

Semoga info itu bermanfaat serta dapat diamalkan dalam kehidupan keseharian agar membuat pendapatan suami lebih berkat, melimpah serta mengalir deras

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*