Ikut Cara Simpanan Mudah Ini, Dalam Masa 6 Bvlan Boleh Dapat RM3,700

Ramai mereka diluar sana telah men cuba untuk menyimpan duit, dari duit gaji tetapi ramai tidak berjaya melakukannya.

Simpan duit ini lebih kepada memerlukan pengorb4nan kita untuk berjimat cermat dan berdi siplin, sama k0nsep dengan ‘diet’ nak kvrus, kalau tidak ada disipl1n memang ‘kelaut’.

K0rb4nkan masa berjalan, makan angin, sh0pping dan b0ros untuk sek etika demi mencapai matlamat yang diimpikan c0ntoh, simpan duit untuk berkahwin, bila duit dah cukup, dah kawin b0lehlah lakukan seperti sebelum itu semula.

Tapi bukan untuk selamanya kerana hidup masih panjang, simpanan untuk masa tu a perlu dilakukan. Tak salahkan enam bulan sekali makan angin, sebulan sh0pping dan empat bulan lagi simpan.

Tapi bagaimana nak simpan duit?

Seorang lelaki bernama Mohd Faiz berk0ngsikan satu tip berk0ngsepkan ‘rel a paksa’ untuk menyimpan duit yang telah beliau pra ktikkan di mana dia berjaya menyimpan RM3,700 dalam masa enam bulan.

J0m kita baca tips yang dilakukannya.

Idea ni sangat prak tikal untuk semua 0rang. Ok, first sekali letak kan ta rget duit Nilai berapa yang nak dijadikan simpanan anda.

Tempoh masa : 10 bulan (Januari Hingga Oktober)

Tujuan : Nak pi jal an jalan ke Turki @ Pi Umrah @ nak meni kah lagi @ nak bawak mak ayah anak bini pi jalan jalan sabah. (Sekadar contoh)

Duit yang dipilih : RM 5 dan RM20

Peraturan wajib :

Setiap kali anda men erima duit RM5 dan RM20 , anda wajib masukkan duit tu dalam tabung yang anda dah buat tadi. H4ram muak kad untuk anda guna kan duit RM5 dan RM20

Jika ‘terguna’ sila qada dengan d0uble amount. Wajibkan pasa ngan anda buat benda yang sama. Sekiranya belum menik ah, k0ngsilah dengan rakan serumah atau pun sebilik anda. Jangan dok gatai tangan pi pecah tabung tu selagi tak mencapai usia matang .

Idea ni saya terima dari seo rng sepupu saya Naimah Md Ludin .Beliau seorang guru dan suaminya seorng pe gawai TM Telekom.

Selepas 6 bulan beliau buat kaedah ini, Hasilnya:

  • 140 keping RM 20
  • 180 keping RM 5

Total saving secara pak sa rela selepas 6 bulan = RM 3700

Anda mungk in juga meminati.

Sumber : ManggaHijau

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*