J4ngan Jadi Suami Yang Hanya Cari Isteri Bila ‘Perlu’, Dah Guna Hvmban Ke Lantai

Tadi semasa di Kuantan, seorang lelaki jumpa saya dan kata saya tak fahamlah wanita ni ustaz. Dan saya dah tak nak faham. Saya nak berpi sah dah sebab kami tak sehaluan.

Cuba abang tulis kebaikan isteri abang..

Saya tak tahulah ustaz, saya dah tak nampak baik dia. Saya pun pe nat.

Biar saya bagitahu abang sebuah kisah. Kisah ni realiti yang berlaku. Bila kita suami sa kit. Demam. Pening. Kita meng adu pada siapa. Isterikan. Saya tengah malam kadang sa kit. Isteri tolong urutkan. Buatkan air panas. Risau. Carikan apa-apa ubat. Layan sa kit kita..

Isteri jaga anak-anak. Dia bagi kita rehat.

Bila anak sa kit. Mereka mengadu dengan siapa. Dengan ibunya. Anak merengek sape layankan. Ibunya. Setiap hari tanpa jemu.

Tapi isteri sa kit, pening, migrain, sa kit perut, susah. Dia mengadu pada siapa? Tiada siapa abang. Suami? Banyak tak nak dengar. Paling-paling tanya teruk ke? Pergilah klinik. Ala sikit jer. Kadang mengadu sa kit kena marah lagi. Jika sebuah keluarga semuanya sa kit demam. Kita suami dem am. Isteri demam. Anak demam. Sape yang jadi ku at dan akan macam sihat? Isteri…mereka sayang dan risau yang lain terlupa dia pun dem am dan sa kit.

Mereka tiada tempat mengadu. Kawan pun terhad. Mereka seorang diri cuma luah dengan air mata seorang diri. Biasanya.

Wanita kuat dan tabah. Dia bersa lin anak kita. Berapa kali ma ti untuk kita. 9bulan bawa perut sana sini. Lepas bersalin, terus susu kan anak. Berjam-jam. Rehat sekejap anak menangis nak susu lagi…

24jam urus semua tanpa rehat. Bersuami tapi tak boleh berbual. Tak nak dengar. Dahler takde kawan-kawan. Takde sesiapa. Jika suami tak sudi nak dengar, siapa lagi teman untuk berbual dan bercerita. Sedih bila fikir cuma diperlukan baru dipandang. Akhirnya bawa sedih dan duka seorang diri.
Begitulah mak kita. Begitulah isteri kita abang. Siapa nak bimbing mereka kalau bukan kita. Kita boleh mengo rat dia siang malam masa kita nak. Takkan tak boleh mengo rat mereka sekali lagi untuk pimpin mereka masuk syurga?

Susah ke abang?

Abang tadi menangis. Saya pun se bak. Sebab masa ceramah di smart sekolah yang saya cintai. Saya teringat mak saya. Teringat guru dan mak yang banyak nasihat saya. Banyak wanita. Semua Nabi-Nabi lelaki. Tetapi yang mela hirkan semua Nabi ialah wanita. Berilah masa. Fahamilah mereka. Dengar ilah mereka. Air mata isteri kita mahal. Al-Quran dan Sunnah Nabi saw ubat rumahtangga hari ini. Berilah masa belajar iman. Hidupkan Ta’lim rumah..

Baik ustaz. Terima kaseh. Baru saya faham kenapa ustaz amat cintakan wanita.

Rasulullah saw sendiri orang paling hargai keluarga. Kita semua sama. Yang bezakan kita disisi Allah ialah takwa. Kemuncak takwa ialah akhlak yang baik. Kemuncak akhlak yang baik ialah berbuat baik terhadap isteri.

Sumber: islamituindah

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*