Lipas Banyak Dirumah? Ini Cara Paling Berkesan Untuk H4lau Lip4s Di Rumah.

Masa lah lipas dekat rumah memang susah nak elak. Dah buat bermacam cara sekalipun, pasti akan muncul di sesetengah bahagian di rumah terutama di bahagian dapur, atau ruang tamu kan. Jangan risau, kami ada petua berguna untuk korang ha lau lipas dengan berkesan. Cuba dan lihat hasilnya okay!

Kajian menunjukkan bahawa di dalam pe rut lipas terdapat cacing hal us dan lembut. Jadi jika anda memvkul atau mengh4lau lipas menggunakan surat khabar ataupun penya pu, kemungkinan cacing dalam terdapat di dalam perut lipas itu akan terkeluar dan merayap mencari tempat yang baru.

Cacing halus ini sukar dilihat dengan mata kasar kerana saiznya yang kecil tetapi ia boleh memasuki tubuh kita melalui pori-pori kaki ataupun jika kaki kita luka. Sangat baha ya.

Untuk mengh4lau lipas tanpa ra cun bukannya mudah. Tetapi Jangan risau, kami ada petua berguna untuk korang h4lau lipas dengan berkesan.

Cuba dan lihat hasilnya okay:

  1. Ambil sebuku sabun mandi dan po tong dadu. Kemudian letakkan ketulan kecil sabun ini pada setiap kawasan yang mempunyai lipas. Biarkan sahaja selama beberapa hari dan lihat hasilnya.
  2. Potong dan letakkan hirisan lemon di kawasan yang ada lipas dan lipas akan bertempiaran lari selepas terkena lemon itu. Selepas beberapa hari, apabila lemon sudah kering, gantikan dengan lemon yang baru.
  3. Ambil hujung timun atau pangkalnya dan letakkan di tempat yang terdapat banyak lipas. Kemudian secara perlahan-lahan lipas akan ma ti.
  4. Seterusnya, Ambil beberapa biji buah pelaga dan letakkan di tempat lipas membiak.
  5. Jika terlalu banyak lipas, sediakan ubi kentang yang direbus dan dilecek, kemudian campurkan bersama serbuk penaik dan gaul. Buat seperti bergedel dan letak di tempat banyak lipas.
  6. Letakkan hirisan daun pandan di dalam uncang dan jangan lupa untuk tebuk uncang itu, kemudian letakkan di dalam laci atau di tempat pembiakan lipas.

Perlu Tahu!

Banyak kes kera cunan makanan disebabkan oleh ku man yang dibawa oleh li pas. Hasilnya, ramai yang mendapat cirit-birit, hepatitis, disenteri, penyakit taun, ku dis malah pembeng kakan pada mata.

Apakah yang dilakukan oleh lipas pada makanan kita sehingga terce mar dengan banyak bakteria yang boleh membawa peny4kit?

Sebenarnya lipas mempunyai satu tabiat yang bu ruk semasa makan. Lipas yang sedang makan akan melakukan ‘regurgitasi’ iaitu memun tahkan balik apa yang dimakan di tempat ia sedang menik mati makanan. Maka, semasa mereka makan, lipas meninggalkan bakte ria-bakte ria yang berba haya berserta dengan najis-najisnya sekali yang dilum uri pelbagai jenis kuman lagi.

Di Malaysia sahaja terdapat sehingga 4000 spesies lipas yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza tapi tidak ketara. Lipas membi ak dengan banyak di dalam telurnya antara 6-16 ekor dalam setiap sebiji telur. Apabila ma tang, telur akan menetas dan menge luarkan banyak anak-anak lipas. Biasanya, lipas akan menyimpan telurnya dan melek atkannya pada perabot, pakaian, dalam almari dan tempat-tempat yang kurang terusik sehinggalah telur tersebut menetas.

Sumber: impiana.my via Pelik Dunia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*