4 Beranak Dih4lau Dari Rumah Selepas Keluarga Tahu Mereka Peluk Islam

4 Beranak Dih4lau Dari Rumah Selepas Keluarga Tahu Mereka Peluk Islam

Pertukaran agama seorang bukan Islam kepada Islam adalah satu penghijrahan memberi kesan besar kepada orang yang memeluk Islam itu sendiri dan keluarganya. Keluarga bersikap terbuka akan reda dan menghormati keputusan orang yang memeluk Islam itu tetapi ada juga keluarga tidak dapat menerima hakikat bahawa saudara mereka mendapat hidayah Allah SWT.

Golongan ini akan melakukan apa saja bagi mengembalikan saudara mereka kepada agama asal. Memeluk Islam memerlukan pengkajian teliti, keimanan yang jitu dan boleh dimantapkan sehingga mencapai tahap tidak dapat digugat.

Dewasa ini, ramai orang bukan Islam memeluk agama Islam. Keadaan ini mungkin bukan hanya berlaku di Malaysia, malah di seluruh dunia termasuk Eropah dan Amerika Syarikat. Statistik saudara baru yang memeluk Islam meningkat dari sehari ke sehari dan Malaysia tidak ketinggalan hebatnya dengan banyak badan kerajaan serta bukan kerajaan membantu kerajaan ke arah penghayatan agama Islam.

Berdasarkan nas, kita akan dapati bahawa ada beberapa kejadian pada zaman Rasulullah SAW yang memberi gambaran bahawa seseorang yang memeluk Islam itu boleh memilih untuk mengisytiharkannya secara terang-terangan tanpa sebarang ketakutan.

Kisah Saidina Umar yang mengisytiharkan pengIslaman di hadapan ketua kabilah Quraisy umpamanya adalah contoh bahawa seseorang itu boleh mengisytiharkan keIslaman serta memberitahu sanak saudara mereka.

Mereka hanya mampu merenung sinis Saidina Umar tanpa dapat mencederakannya kerana akur siapakah Saidina Umar, sifat dan kekuatannya. Disebabkan itulah orang lain menjadi berani untuk mengisytiharkan pengIslaman mereka.

Namun ada juga beberapa kejadian keIslaman seseorang itu tidak dimaklumkan kepada keluarga mereka atas sebab tertentu.

Berita yang tular di media sosial yang dimuatnaik oleh pemilik FB : Intan Maziah :

Capture 203

Allah temukan dengan satu keluarga baru lslam, mereka di halau dari rumah keluarga apabila dapat tahu yang mereka sekeluarga dah memeluk lslam.

4 Beranak Dih4lau Dari Rumah Selepas Keluarga Tahu Mereka Peluk Islam 1

Jom Lihat Juga Apa Kata netizen :

Capture 204

Sumber : Intan Maziah via https://depalmasp.com/

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Semakanpermohonan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*