“Hanya Mampu Terb4ring Sepanjang Masa, Danial Faiq Anak Syurga Saya” – Ibu

“Hanya Mampu Terb4ring Sepanjang Masa, Danial Faiq Anak Syurga Saya” – Ibu

Tidak seperti rakan seb4ya lain, Danial Faiq Rizqin Mohammad Hasanin hanya mampu terb4ring sepanjang masa dan t1dak boleh bercakap selain kedua-dua belah matanya t1dak dapat melihat.

Ibunya, Nor Lyana Atikah Mohamed, 21, berkata anak tungg4lnya berusia tiga tahun tujuh bulan itu mender1ta peny4kit sar4f dan p4ru-p4ru sejak lahir menyeb4bkan Danial Faiq Rizqin dirawat di di Unit R4watan Rapi Ne0natal (NlCU) H0spital Raja Perempuan Zainab II (HRPZII) selama h4mpir dua bulan sebelum dibenarkan pulang ke rumah.

1 21 678x381 1

Menurutnya, keadaan anaknya itu menyeb4bkan dia t1dak pernah meningg4lkan Danial Faiq Rizqin sendirian kerana bimb4ng diser4ng saw4n pada bila-bila masa dan berg4ntung sepenuhnya kepada 15 jenis ubat setiap hari.

“Walaupun anak saya hampir mencec4h usia empat tahun, namun fizikal dimilikinya tidak ubah seperti seorang b4yi dengan berat badannya hanya enam kilogram dan setiap sebulan sekali perlu berjumpa pak4r di HRPZ II untuk menget4hui perkemb4ngannya.

“Anak saya perlu minum susu khas sebagai makanan harian sebanyak enam kali sehari iaitu setiap empat jam melalui tiub dipas4ngkan di pervtnya ketika berusia setahun,” katanya ketika ditemuinya di Kampung Padang Bembam, Mel0r, di sini.

Terdahulu, dia menerima kunjungan daripada badan bukan kerajaan (NGO) Kebajikan dan Sukarelawan S0sial (KELSS) diketuai Akidi Hamid yang turut menyampaikan sumb4ngan kewangan selain lampin pakai buang, susu khas dan beg susu bagi mer1ngankan beb4n dit4nggung.

Nor Lyana Atikah berkata, selepas berpis4h dengan bek4s suaminya pada Julai tahun lalu, dia kini perlu menjaga Danial Faiq Rizqin send1rian dan berg4ntung sepenuhnya kepada bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM350 sebulan untuk membeli barang keperluan anaknya.

Katanya, pada setiap bulan dia perlu mempervntukkan sekur4ng-kur4ngnya RM1,000 termasuk susu khas berharga RM162 setin yang mampu bert4han selama dua minggu selain lampin pakai bvang dan beg susu.

“Mujurlah Danial Faiq Rizqin memper0leh b4ntuan daripada JKM yang dapat mering4nkan beb4n untuk men4mpung keperluan membeli bar4ng keperluannya setiap bulan.

“Tugas menjaga Danial Faiq Rizqin bukan beb4nan dan saya tetap mempunyai imp1an melihatnya membes4r seperti kanak-kanak lain, walaupun sed4r ketika ini dia hanya mampu berb4ring di atas tilam,” katanya.

Sementara itu, Akidi berkata, h4tinya ters3ntuh tatkala melih4t keadaan Danial Faiq Rizqin yang t1dak ubah seperti b4yi dengan keadaan fizikalnya yang kecil.

“Bagi membantu mering4nkan beb4n dit4nggung, KELSS melanc4rkan Tabung Untukmu Sayang pada minggu lalu untuk meminta sumb4ngan daripada orang ramai.

“Alhamdulillah, sikap dermawan dan keprihatinan rakyat Malaysia, dalam tempoh lima jam kami berjaya mengutip sumb4ngan melebihi RM5,000 yang digun4kan sepenuhnya untuk membeli barang keperluan Danial Faiq Rizqin selain memberi sumb4ngan kew4ngan,” katanya.

Sumber: hm

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Semakanpermohonan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*