Duit RM13,000 les4p pukul 2 pagi. Dr Rafidah pel1k 3 transaksi berlaku tanpa TAC… Bakal tutup akaun bank selepas 30 tahun

Duit RM13,000 les4p pukul 2 pagi. Dr Rafidah pel1k 3 transaksi berlaku tanpa TAC… Bakal tutup akaun bank selepas 30 tahun

Med1a sos1 al kec0h apabila pakar perubatan terkenal Dr Rafidah Abdullah mendedahkan wang simpanan sebanyak RM13,000 les4p dalam akaun bank miliknya.

Menerusi perk0ngsian di Fbk, pakar bvah pinggang itu meluahkan rasa kec3wa apabila wang miliknya les4p sekelip mata menerusi tiga transaksi mencur1gakan.

“Sudah hampir 30 tahun dengan CIMB. Hari ini sangat sangat kec3wa dengan CIMB. Langsung tiada sekuriti. Takkan la tiga transaksi melalui CIMB click berjumlah RM13,000 pada 2 pagi hingga 2.30 pagi tidak ada trigger langsung? Langsung tidak ada minta kod kebenaran transaksi (TAC). Les4p dalam sekelip mata.

edit gambar artikel 113

Dr Rafidah bakal menutup akaun miliknya di bank itu dalam masa terdekat.

“This is absolutely ridiculous. Saya dah report ke CIMB, po1is dan sebagainya. Setakat ini feedback adalah kalau sc4mmer dah keluarkan duit, duit itu tidak akan dapat dipulangkan. Tidak apa. Saya red4,” ujarnya yang bercadang menutup akaun bank terebut dalam masa terdekat.

Menurut Dr Rafidah lagi, dia berterima kasih dengan pelbagai respons netizen selepas pendedahannya mengenai k3s itu, namun turut simpati akan nasib mangs4-mangs4 yang lain.

Dr Rafidah turut menol4k teori segelintir individu yang mendakw4 dia ada memuat turun ap1ikasi mencur1gakan sehingga berlakunya penceb0rohan sekvriti dalam telefon miliknya.

“Untuk pengetahuan semua, saya menggunakan iPhone dan tidak memuat naik aplikasi pel1k. Mungkin ada yang dapat maklumat saya. Saya sudah buang semua ap1ikasi di telefon dan reset.

“Saya sudah buat lapo ran po1is, CIMB, bank yang menerima duit saya (Hong Leong), email semua dan saya telah hantar lap0ran ke Bank Negara Malaysia. Saya sudah anggap duit itu bukan rezeki saya.

“Tapi apa yang saya bimb4ng adalah apa yang saya baca. Nampak ramai sungguh yang terkena sc4m atau h4ck begini. Sed1h saya dengar makcik pakcik dan rakyat yang kehil4ngan pendapatan dan simpanan mereka,” ujarnya lagi.

Takkan la tiga transaksi melalui CIMB click berjumlah RM13,000 pada 2 pagi hingga 2.30 pagi tidak ada trigger langsung? DR RAFIDAH ABDULLAH

Dalam perkongsian terbaharu, Dr Rafidah berkata dia dihubungi pihak bank terb4bit dan dimaklumkan keja dian itu berpunca daripada satu pautan yang diakses daripada telefon miliknya beberapa hari lalu.

“Terima kasih CIMB kerana menelefon saya. Katanya, saya tertekan link beberapa hari yang lepas. Link ini membolehkan satu lagi device telefon iPhone 6 untuk register untuk akaun saya.

“Soalan saya senang sahaja. Saya sudah mempunyai akaun CIMB hampir 30 tahun, pernah tak saya register dua phone untuk akaun ini? Semestinya tidak.

Dr Rafidah turut menghhantar laporan ke Bank Negara berhubung keja dian itu.

“Telefon nombor pun tak pernah bertukar. Jadi, transaksi tiga kali ke iPhone 6 yang “telah didaftar” itu tidak memerlukan TAC. Nak daftar telefon baru pun tidak memerlukan TAC. Dah kenapa pula?” ujarnya.

Dr Rafidah turut menggesa pihak bank agar meningkatkan ciri keselamatan demi menjami keselamatan pengguna, sekaligus mengelakkan keja dian serupa berulang lagi.

“Saya demand CIMB untuk perketatkan sekvriti, hanya beri satu nombor sahaja untuk CIMB click dan kalau ada register atau tukar “phone baharu atau lain”, tolonglah telefon tuan punya akaun.

“I dont think this is rocket science. I expect it done immediately. Gunalah sedikit otak. Ketatkan prosedur operasi standard (SOP). Ini hak individu masyarakat Malaysia. Their hard-earned money, for goodness sake,” ujarnya yang turut berseloroh mahu membeli peti besi.

Sumber: online.diariv1ra1

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Semakanpermohonan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*