S4ra Keluarga Dengan Hanya Menjual Besi Bu.ruk , Tinggal Dalam Bangsal Yang Jika Dilihat Dari Jauh Seakan Tempat Menyimpan Besi Bu.ruk.

S4ra Keluarga Dengan Hanya Menjual Besi Bu.ruk , Tinggal Dalam Bangsal Yang Jika Dilihat Dari Jauh Seakan Tempat Menyimpan Besi Bu.ruk.

Sebelum ini, tiga ber4nak menumpang mentua bersama lima lagi ahli keluarga lain tetapi diseb4bkan rumah sewa itu kecil, mereka memvtuskan untuk tinggal berasingan.

Nurul Alya Elyanie Mohd Johari bersama suami dan anak perempuan berusia 17 bulan yang sudah sembilan bulan bert3duh di bangsal yang jika dilihat dari jauh, ia seakan tempat menyimpan besi bu.ruk.

Bangsal berdindingkan kanvas dan hanya memuatkan sebuah katil yang dialas bangku, sebuah kipas berdiri serta dapur memasak itu dibina di belakang rumah sewa mentuanya di Kampung Geting, Pengkalan Kubor di sini.

Nurul Alya, 19, berkata, mereka berhasrat untuk mencari rumah sewa tetapi dengan keh1dupan mereka yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, ia suk4r untuk direalisasikan.

Katanya, suaminya, Mohd Hafiz Fikri, 22, meny4ra keluarga hasil menjual besi bu.ruk.

“Jika hujan melanda, air mel1mpah masuk. Kami juga ris4u jika hujan lebat berserta angin kencang kerana bangsal ini diikat pada sebatang pokok, kami b1mbang bangsal tumbang.

“Jika keadaan agak tidak terk4wal, kami akan berlindung di rumah mentua, cuba bertah4n dalam keadaan s3sak sementara situasi kembali tenang.

“Saya juga jarang memasak di sini kerana ris4u apinya akan meny4mbar kanvas sebaliknya membeli nasi bungkus atau tumpang memasak di dapur rumah mentua,” katanya ditemui di sini, hari ini.

Nurul Alya berkata, dia dan anaknya, Nur Syiffa Humaira, sering mengikut suaminya mencari besi bu.ruk di kawasan pelupus4n samp4h di Kampug Kok Bedullah di sini, dan pendapatan yang diterima sekitar RM10 hingga RM15 sehari.

Katanya lagi, keadaan mereka semakin genting kerana keluarga mentua sudah beberapa kali diarahkan keluar dari rumah sewa kerana pemiliknya ingin membina rumah lain.

“Ini bermakna kami dua keluarga perlu mencari rumah sewa lain dan dalam keadaan suami serta adik ipar sahaja yang bekerja sebagai pencari besi bu.ruk,

sangat mustahil untuk kami mampu menyewa rumah baharu yang kadar sewaannya sangat mahal bagi kami,” katanya.

839

Pihak yang ingin memb4ntu keluarga ini boleh menghubungi Nurul Alya di talian 014-9752863.

Ibu mentuanya, Noriza Su, 41, berkata, sewa rumah mereka sudah 11 bulan tertungg4k disebabkan tidak mampu walaupun kediaman itu hanya disewakan pada kadar RM150 sebulan.

Noriza yang mengh1dap kenc1ng manis kron1k dan buah pinggang tahap empat berkata, mereka kini hanya menunggu masa sahaja untuk dihal4u pemilik rumah dan pada masa sama,

berdoa supaya ada pihak tampil memb4ntu. Empat jari kaki Noriza juga sudah dip0tong akibat kenc1ng manis.

“Saya kerap dimasukkan ke wad kerana pelbagai peny4kit termasuk anemia dan dalam keadaan suk4r begini, tidak tahu apa yang harus dil4kukan terutama apabila mengenangkan cucu yang masih kecil serta dua anak yang bersekolah,” katanya.

Sumber:BH

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Semakanpermohonan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*