“M4yat Dia Saya Isikan Dalam Guni” – #Throwback Kron0l0gi Pɛmbunuhan Kɛjam Along Spoon

“M4yat Dia Saya Isikan Dalam Guni” – #Throwback Kron0l0gi Pɛmbunuhan Kɛjam Along Spoon

Rindu, rindu serindu-rindunya….. Namun engkau tak mengerti..Wo ooooo… Pilu, pilu sepilu-pilunya…. Namun engkau tak peduli.. Malu semalu-malunya… Namun apa daya orang tak sudi. Mahu semahu-mahunya.. Namun apa daya orang dah benci…

Itulah sedikit sebanyak lirik lagu dari lagu terkenal Rindu Serindu Rindunya nyanyian kumpulan Spoon yang menjadi siulan ramai rakyat Malaysia ketika era kegemilangan kumpulan ini.

Kumpulan muzik terkenal Spoon tidak asing lagi bagi mereka yang lahir dan membesar pada era 80 dan 90an.

Along Spoon yang cukup popular dengan lagunyanyian Rindu Serindu-Rindunya . Mereka yang membesar dengan lagu-lagu pada era-90an sudah pasti mengenali nama Along Spoon ini.

Along Spoon atau nama sebenarnya, Sabi’ul Malik Shafiee pernah mencetuskan satu fen0mena dalam industri hiburan tanah air pada ketika itu.

Kumpulan muzik terkenal Spoon yang diketuai oleh Along yang memiliki suara yang lunak telah berjaya menerbitkan dua buah album terbaik iaitu Spoon –Spoon (1998), Spoon – Kembali Merindu (1999). Kehebatan kumpulan Spoon ini sehingga disenaraikan dalam kumpulan slow rock terbaik pada era itu, dan ketika itu jugalah terciptanya kegemilangan lagu-lagu jiwang yang ter’best’ dalam sejarah industri muzik Malaysia.

Walau bagaimanapun, di tengah keh4ngatan kumpulan Spoon ini, Along dilaporkan hilang. Pelbagai pers0alan mula timbul dalam kalangan para peminat setianya, begitu juga dengan ahli keluarga dan rakan sekumpulannya.

Ketika itu masing-masing bagai hilang keruan dengan kehilangan itu. Namun, selepas 10 hari akhirnya kehilangan Al0ng terjawab. Pihak p0lis menjumpainya dalam keadaan yang sudah tidak berny4wa.

Al0ng telah menjadi mangsa pembvnuhan kej4m dilereng bukit Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, Jelebu Negeri Sembilan. Ikuti kr0nologi kes pembunvhannya.

Kr0nologi Kes Pembvnuhan Along Spoon

● 25 Disember 1999 – Penyanyi lagu Rindu Serindu-Rindunya, Sabi’ul Malik Shafiee yang lebih dikenali sebagai Al0ng Sp00n dilap0rkan hil4ng. Ketika itu dia berusia 19 tahun.

● 6 Januari 2000 – Selepas 10 hari kehilangan Along, pihak polis menjumpai r4ngka manusia dipercayai j4sad Al0ng yang di!kat dalam guni di lereng bukit di Kilometer 28, Jalan Kuala Klawang- Genting Peras, Jelebu.

● 7 Januari 2000 – Se0rang anggota polis berpangkat Lans Koperal ditahan kerana disyaki terlibat dalam pembunvhan Along Sp00n.

● 19 Januari 2000 – Anggota polis dari cawangan pengawal pengiring Ibu Pejabat Polis Kontijen (IPK)Kuala Lumpur itu, dihadapkan ke Mahkamah Majistret Seremban atas tudvhan membvnuh Al0ng

● 10 April 2002 – Mahkamah Tinggi Seremban menj4tuhkan hukum4n m4ti selepas mendapati Mohamed Ya’cob bersalah terhadap tudvhan pembunvhan ini.

● 29 September 2009 – Mohamed Ya’cob membuat rayuan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sabitan hvkuman m4ti terhadapnya.

● 2 November 2010 – Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan hukum4n m4ti ke atas Lans Koperal Mohamed Ya’cob yang diputuskan oleh Mahkamah Seremban pada 10 April 2002.

M!steri pembunvhan Along Sp00n memakan masa selama 10 tahun untuk diselesaikan.

Pembunvhan itu dikatakan berpunca daripada perasaan cemburu anggota polis itu yang dikatakan ada mempunyai hubungan svlit dengan isterinya.

M4yat dia, s4ya isikan dalam guni telah saya campakkan di tepi jalan dan saya setuju untuk tunjukkan tempat itu” – Mohamed Ya’cob

Ia bermula daripada se0rang pemandu yang membawa mereka berdua, susp3k dan Along duduk di dalam satu kereta dibahagian penumpang

Sepanjang dalam perjalanan itu, ada berlaku perb4lahan sehingga susp3k menggunakan keker4san fizikal kepadanya.

Ketika itulah, susp3k bertanyakan m4ngsa adakah m4ngsa mempunyai apa-apa hubungan dengan isteri suspɛk.

M4ngsa menafikannya. Suspɛk kemudian memberitahu m4ngsa yang dia nampak m4ngsa berdua dengan isterinya dalam kereta.

Suspɛk dikatakan ada kɛtuk kepala mangsa berkali-kali di dalam kereta kerana ger4m. Pemandu kereta itu kemudian menyuruh suspɛk supaya jangan cɛderakan m4ngsa.

Ketika inilah, suspɛk arahkan kereta supaya berhenti kononnya nak buang air, tetapi m4ngsa juga turut dihɛret keluar dan pemandu disuruh balik.

Suspɛk dan m4ngsa kemudian ditinggalkan di tepi jalan berdua. Ketika inilah berkemungkinan besar segala-galanya berlaku. Pemandu rasa tak sedap hati dan patah balik ke l0kasi mereka.

Tetapi apabila sudah sampai, pemandu tersebut melibat cuma ada seorang sahaja di tepi jalan iaitu suspɛk.

M4ngsa kemudian hilang tanpa khabar berita dan suspɛk dit4ngkap sebab dialah orang terakhir kelihatan bersama m4ngsa. Pemandu kereta menjadi saksi pendakwaan ketika kes dibicarakan.

Semasa dis0al siasat, suspɛk memberikan satu kenyataan ‘m4yat dia, saya isikan dalam guni telah saya camp4kkan di tepi jalan dan saya setuju untuk tunjukkan tempat itu’. Suspɛk kemudian membawa p0lis ke l0kasi kejadian.

M4ngsa kemudian dijumpai telah m4ti. M4yat mangsa sudah reput diikat dalam sebuah guni. Ketika ditemui, m4yat berada berkedudukan seperti posisi jan!n dalam rah!m.

Ada Pihak Cuba Ambil Kesempatan

Pada waktu itu nama kumpulan Spoon menjadi dambaan dan kegilaan ramai, mendengar khabar berita kehilangannya ramai yang cuba ambil kesempatan dengan menghubungi keluarga Al0ng kononnya dia dicvlik.

Sebagai tebusan untuk dapatkan Al0ng, keluarga harus membayar RM500 ribu sepanjang temp0h dia hilang, namun begitu hasil sias4tan polis mendapati ia tidak ada kaitan kerana hanya sekadar pen!puan yang dibuat daripada pihak tidak bertanggungjawab untuk mengambil kesempatan.

Malahan menurut lap0ran sebelum ini, bap4nya kerugian kira-kira RM300,000 k0n0nnya mend4kwa Al0ng akan kembali ke pangkuan keluarga.

Selepas kemat!an Along, vokalis kumpulan Spoon pernah digantikan dengan adik kandung kepada arw4h iaitu Azl0ng, namun masih tidak dapat menandingi aura suara yang dimiliki Al0ng.

Ker!nduan peminat terhadap kelunakan suara arwah begitu mendalam. Ia bagaikan sudah tiada lagi penggantinya.

Namun, lagu nyayiannya kembali dimainkan. Lagu p0pular arw4h yang berjudul Rindu Serindu-Rindunya kini dibawakan semula oleh penyanyi dari Indonesia iaitu Firman Siagian.

Buat pembaca yang membaca artikel ini sehingga selesai mohon sama-sama doakan dan sedekahkan Al-Fatihah ke atas roh Along Spoon. Semoga beliau ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Semoga Allah mencucuri rohnya. Aminnnn…

Sumber : ammar

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Semakanpermohonan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*