‘Struggle’ & Bahagianya Ibu Tertua Di Dunia Urus Anak Usia 6 Tahun

‘Struggle’ & Bahagianya Ibu Tertua Di Dunia Urus Anak Usia 6 Tahun

Ibu tertua di dunia. Dia pernah diberi gelaran ini kerana melahirkan bayi kembar ketika berusia 70 tahun. Tak dapat bayangkan bagaimana dia mampu uruskan anak-anak kecil dengan faktor usianya itu.

Kalau orang tak tahu, mesti akan beranggapan itu adalah cucunya. Sedih pun ada bila memikirkan dengan usia begini sepatutnya berehat, sebaliknya dia masih lagi huru hara uruskan anak yang tengah membesar untuk ke sekolah dan sehari-hari.

Ibu Tertua Di Dunia Bahagia Urus Anak
Pada tahun 2008, Omkari mengegarkan duni dengan melahirkan sepadang bayi kembar ketika berusia 70 tahun. Oleh kerana mahukan anak lelaki, dia hamil melalui proses IVF kerana Omkari dan suaminya Charan, berusia 89 tahun.

495067

Keluarganya sanggup menjual kerbau dan sawah dan mengeluarkan duit tabungan, bahkan membuat pinjaman sehinggakan keputusan mereka untuk mempunyai anak di usia tua menimbulkan tanda tanya kerana faktor usianya.

“Aku ingin melahirkan anak lelaki seperti kebanyakan ibu yang lain. Tanpa ada anak lelaki, seoalh tiada makna dalam kehidupanku. Lagi pun, siapa yan akan mewarisi rumah ini jika aku tiada,” katanya.

Sayangnya, salah satu anak kembar perempuan, Basaat meninggal ketika berusia 4 tahun. Manakala lelaki kembarnya, Akashvani sihat dan telah pun bersekolah.

Sukar Jaga & Anak Makin Membesar
Seperti anak-anak lain, Akashvani sangat aktif, ini membuatkan Omkari yang sudah berusia agak susah untuk menjaganya

“Aku sukar untuk mandikan dia, masalah untuk memakaikan pakaian untuknya dan berlari sana sini ketika suapkan makan,” katanya.

495063

Walaupun nampak sukar tapi dia gembira dan bahagia kerana dikurniakan seorang anak lelaki di usi tuanya. Kehadiran anak inilah menjadi dambaan buat keluarga. Sebelum ini, Omkari dan suami mempunyai dua orang anak perempuan yang berusia 50 tahun.

“Aku sangat bahagia menjadi ibu kepada anak yang berusia 6 tahun,” katanya.

495064

Antara Omkari dan anak bongsunya itu umpama seperti nenek dan cucu. Namun, dia tidak risau kalau ditakdirkan dia dan suaminya tiada kelak. Nenek kepada 5 orang cucu ini mengharapkan dua orang kakak perempuan Akashvani untuk menjaganya.

495070

“Aku sangat berharap agar dipanjangkan umur dan mampu melihat dia kahwin kelak,” katanya.

495065

Walaupun struggle tapi dia bahagia menjaga satu-satunya pewaris dalam keluarga.

Sumber: Wolipop & littlething.com

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Semakanpermohonan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*