Ms Pui Yi tawar biasiswa pendidikan RM4.3 juta, bantu pelajar kurang mampu

Ms Pui Yi tawar biasiswa pendidikan RM4.3 juta, bantu pelajar kurang mampu

Pelakon filem Pulau, Ms Pui Yi atau nama sebenarnya Siew Pui Yi menerusi akaun TikToknya telah menawarkan biasiswa pendidikan kepada pelajar yang memerlukan dengan jumlah keseluruhan AS$1,000,000 bersamaan RM4.3 juta.

Niat bantu pelajar kurang mampu

Ujarnya dalam video tersebut, tawaran itu dibuat kerana ingin melakukan perubahan kepada golongan pelajar yang kurang berkemampuan untuk mencapai cita-cita mereka disebabkan kekakangan kewangan.

“Saya ingin maklumkan bahawa hari ini saya akan melancarkan program biasiswa pertama saya. Dengan kerjasama dari satu organisasi, kami ingin memaklumkan bahawa kami menawarkan biasiswa berjumlah AS$1,000,000 kepada pelajar yang tidak berkemampuan dari seluruh dunia

Setiap pelajar akan diberikan geran AS$1,000 untuk meneruskan pelajaran dalam bidang yang mereka mahukan. Mereka juga akan mendapat akses untuk menerima geran pelajaran sepanjang proses pembelajaran dan turut diberikan geran perniagaan selepas tamat pelajaran,” katanya.

KLIK VIDEO TIKTOK DISINI

Gagal untuk jadi pakar bedah sebab tidak mampu

Menerusi video terbabit juga, Ms Pui Yi ada menceritakan pengalamannya yang gagal untuk menjadi pakar bedah disebabkan tidak mempunyai kewangan yang cukup bagu melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan.

Dia yang mengaku berasal dari keluarga yang kurang berkemampuan dan membesar di kawasan luar bandar terpaksa melupakan impiannya dan bekerja.

Sebagai seorang yang membesar di kawasan luar bandar, keluarga saya bukanlah keluarga berkemampuan untuk membiayai pengajian saya.
“Dahulu, saya ingin menyambung pelajaran dalam bidang perubatan dan saya perlu bekerja setiap hari sehingga lewat malam.

“Saya perlu ke kolej dan bekerja sambilan sebagai model di pelbagai lokasi pada setiap minggu. Ada ketikanya saya tidak dapat tidur mencukupi dan tidak dapat makanan sepatutnya,” katanya.

siew pui yi 2 169 768x433 1

Nak berbakti kepada masyarakat

Ujarnya lagi, hasil dari proses kehidupan yang telah dilalui, kini dia berhasrat untuk menyumbangkan semula kepada masyarakat.

“Akhirnya, saya tak dapat menyambung pelajaran dan menggapai cita-cita saya untuk menjadi pakar bedah disebabkan pelbagai faktor.

“Antaranya, saya tak ada tabungan yang mencukupi untuk menyambung pelajaran, keluarga saya pun tak berkemampuan, dan saya tak dapat mencari biasiswa yang sesuai, jadi, saya perlu melupakan impian itu dan menyambung pelajaran dalam bidang lain iaitu perniagaan.

“Sekarang, saya ingin membawa perubahan dan berhasrat untuk menyumbang semula kepada masyarakat dengan menawarkan biasiswa kepada pelajar-pelajar yang memerlukan,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siew Pui Yi 🤍 (@ms_puiyi)

Sekadar makluman, nama Ms Pui Yi telah menjadi sebutan apabila terlibat dalam filem kontroversi, Pulau yang belum lagi ditayangkan.

Namanya yang kerap meniti di mulut sesetengah kaum lelaki sering mencuri perhatian ramai menerusi posting yang dibuat di media sosial.

Sumber: TikTok ms_puiyi

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Semakanpermohonan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*